Word vrijwilliger

Onze vrijwilligers zijn betrokken en bevlogen en ondersteunen de patiënten met tijd, aandacht en zorg.

Word vrijwilliger

Ontdek onze diverse vrijwilligersgroepen bij de Vrijwilligers & Vrienden UMCG! Met ongeveer 25 unieke groepen binnen het UMCG, bieden we een breed scala aan mogelijkheden om betrokken te raken bij vrijwilligerswerk.

Onze 300 enthousiaste vrijwilligers maken deel uit van deze groepen, waar ze in teamverband werken in een vaste samenstelling. Elke groep heeft een specifieke taakomschrijving en doelstelling, en we hebben aparte criteria ontwikkeld voor iedere groep en taak.

Wil je deel uitmaken van ons inspirerende team en bijdragen aan de zorgervaring van onze patiënten? Bekijk dan de actuele informatie over onze verschillende groepen op onze website en ontdek hoe jij kunt bijdragen!

Wat vragen wij

 • U herkent uzelf als open, enthousiast en gastvrij persoon.
 • U draagt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en kunt rustig en tactvol handelen in uitdagende situaties.
 • U heeft een representatieve uitstraling.
 • U beheerst de Nederlandse taal uitstekend.
 • U bent langdurig beschikbaar.
 • U bent minimaal twee dagdelen per week beschikbaar.
 • U voelt affiniteit met de gezondheidszorg.

Wat bieden wij

 • Een bijzondere en plezierige werkomgeving met veel waardering
 • Reiskostenvergoeding
 • Voordelen/kortingen bij lidmaatschap personeelsvereniging
 • Scholing
 • Een vrijwilligers bedankavond

Onze criteria

Om in aanmerking te komen voor vrijwilligerswerk, dien je aan de volgende criteria te voldoen:

 • Minimale leeftijd van 21 jaar.
 • Goede lichamelijke conditie:
  • Mobiliteit: Afhankelijk van het type vrijwilligerswerk kan mobiliteit belangrijk zijn. Sommige taken kunnen fysiek veeleisend zijn, zoals het begeleiden van patiënten naar verschillende afdelingen.
  • Uithoudingsvermogen: Vrijwilligers kunnen worden blootgesteld aan langere periodes van staan, lopen of andere fysieke activiteiten. Het is belangrijk dat vrijwilligers een redelijk uithoudingsvermogen hebben om hun taken effectief uit te voeren.
  • Lichamelijke gezondheid: Een algemene goede gezondheid is vaak vereist om ervoor te zorgen dat vrijwilligers hun taken veilig en effectief kunnen uitvoeren.
  • Hygiëne: In een medische omgeving is naleving van hygiënestandaarden essentieel. Vrijwilligers moeten zich bewust zijn van en handelen volgens de geldende hygiëneregels.
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift.
 • Niet studerend.
 • Geen (maatschappelijke) stage-mogelijkheden.
 • Beschikbaarheid van minimaal twee dagdelen per week, waarbij je maximaal voor één dagdeel per week wordt ingezet.
 • Vermogen om zelfstandig te werken.
 • Beschikbaarheid voor ten minste 12 maanden voor vrijwilligerswerk.
 • Kennis van de Vrijwilligersgids.
 • Voor gastenvervoer is een rijbewijs vereist.
 • Bij aanstelling wordt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.
 
 

Onze vrijwilligersfuncties

Sport UMCG Locatie Haren (Beatrixoord)

Bewegen met Kinderen Elke vrijdagmiddag komen kinderen in beweging in Sportcomplex BEA bij Beatrixoord. Tijdens de lessen wordt onder professionele begeleiding en met hulp van vrijwilligers een divers aanbod aan bewegingsactiviteiten aangeboden. Zowel lopende als rolstoelgebonden jongeren doen mee. Zwemmen met Volwassenen Op donderdagavond wordt onder begeleiding van een professional en vrijwilligers gezwommen in het zwembad van Sportcomplex BEA. Er wordt zowel vrij gezwommen als aquafitness aangeboden. Het zwembad beschikt over een beweegbare vloer, waardoor de diepte kan worden aangepast. Het water heeft een temperatuur van ongeveer 32 graden en is chloorarm. Sportmaatje Matchpoint Sportmaatje is een samenwerking tussen het UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord en Stichting BEA. Het doel van Matchpoint Sportmaatje is om sporters met een lichamelijke beperking en een hulpvraag op het gebied van sporten of bewegen te koppelen aan een vrijwilliger. De vrijwilligers van Sportmaatje worden niet ingeschreven bij Vrijwilligers & Vrienden UMCG, maar worden direct in contact gebracht via Stichting BEA. Interesse? Klik dan op ‘Over Matchpoint Sportmaatje’ op stichtingbea.nl.

UMCG Locatie Haren (Beatrixoord)

Op locatie Beatrixoord van het Centrum voor Revalidatie zijn al vele jaren actieve en enthousiaste vrijwilligers aan het werk. Naast de professionele hulpverleners dragen zij bij aan het welzijn van de patiënten. Vrijwilligerswerk vormt een belangrijke aanvulling op de zorg in het Centrum voor Revalidatie. Vrijwilligers zijn betrokken bij diverse (ontspannings)activiteiten, zoals: Recreatieve activiteiten zoals zang, klaverjassen en workshops. Begeleiding van patiënten naar het ziekenhuis, winkels, enzovoort. Bibliotheekdiensten. Het organiseren van activiteiten op afdelingen. Het geven van Nederlandse les.

Evenementen in UMCG

De vrijwilligers van UMCG Evenementen organiseren verschillende activiteiten binnen het UMCG. Ze verzorgen o.a. de concerten in de Patio en een bingo voor en met de patiëntjes in het Beatrix Kinderziekenhuis. We onderzoeken of deze evenementen en activiteiten gestreamd kunnen worden, zodat patiënten die er niet bij kunnen zijn het toch mee kunnen maken. Ideeën voor evenementen Afdelingen die graag een evenement of activiteit willen organiseren, kunnen contact opnemen met ons opnemen via vrijwilligersenvrienden@umcg.nl .

Patiëntenbibliotheek

Op verschillende dagen gaan vrijwilligers van de patiëntenbibliotheek langs de patiënten op de afdelingen met o.a. tijdschriften, kranten, boeken of gewoon een praatje. Onze vrijwilligers zijn aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag 10.00 tot 13.00 uur en woensdag 13.00 tot 16.00 uur.

Rondleidingen in het UMCG

In het UMCG worden verschillende rondleidingen gegeven door vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn allemaal (ex)medewerkers van het UMCG. De rondleidingen worden op aanvraag verzorgd, dit is daarom op verschillende dagen en tijdstippen. De rondleidingen worden ook regelmatig in het Engels of Duits verzorgd. Enige kennis van deze talen is daarom gewenst.

Weekendactiviteiten Universitair Centrum Psychiatrie (UCP)

Iedere zaterdagmiddag biedt het UCP een activiteitenmiddag voor klinisch opgenomen patiënten van de afdelingen Psychose, Intensief, Depressie en Ouderen. De activiteiten vinden plaats in de huiskamer van de poli Psychose en bestaan uit o.a. koffie drinken, knutselen, het doen van een spel. De nadruk ligt op het gezellig samen zijn, de mogelijkheid tot een gesprek of een activiteit in een huiselijke sfeer. Deze activiteit wordt begeleid door twee vrijwilligers. Zij zijn aanwezig op zaterdagmiddag, van 13.30 tot 16.30 uur

Familiehuis

Kinderen met kanker die behandeld moeten worden in het UMCG protonentherapiecentrum en van buiten de regio komen, kunnen gedurende hun bestraling samen met het gezin verblijven in het familiehuis. Het UMCG biedt deze mogelijkheid omdat het voor kinderen en hun ouders zeer belastend is om dagelijks gedurende vijf tot zes weken te reizen tussen het ziekenhuis en thuis. Deze periode is de gemiddelde duur van een behandeling. Het familiehuis biedt gezinnen een prettig ‘thuis’ in een intensieve en onzekere tijd, op loopafstand van het protonentherapiecentrum. Familie van volwassen patiënten die opgenomen liggen in het ziekenhuis, vanwege bijvoorbeeld een groot trauma of een transplantatie, zijn ook van harte welkom. Vrijwilligers zijn op dinsdag en donderdag aanwezig om de gezinnen en familie te ondersteunen en vragen te beantwoorden.

Informatiecentrum Oncologie

In het informatiecentrum Oncologie, direct naast de polikliniek, kunnen patiënten en bezoekers bij daarvoor speciaal opgeleide vrijwilligers terecht voor algemene informatie over zaken die met kanker te maken hebben. Deze informatie is aanvullend op de informatie die de patiënt van de arts of verpleegkundig specialist in de spreekkamer gekregen heeft. Het informatiecentrum beschikt over een leestafel met zitplaatsen en internetplekken voor het opzoeken van informatie. De vrijwilligers in het ICO hebben allemaal een zorgachtergrond. Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 09:00 tot 16:30 uur, vrijdag van 09:00 tot 13:00 uur.

Oncologische verblijfsruimte De Stee

Op de eerste verdieping van de polikliniek Oncologie is een comfortabele verblijfsruimte, de Stee geheten. Patiënten en hun begeleiders kunnen hier, als zij dat willen, overdag langere tijd verblijven. De vrijwilligers binnen De Stee bieden patiënten de mogelijkheid om de wachttijd in een aangename, rustige sfeer door te brengen. Deze verblijfsruimte wordt mede beheerd door vrijwilligers. De vrijwilligers zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur.

Poliklinieken

Op verschillende poliklinieken zijn vrijwilligers aanwezig om de patiënt extra service te verlenen. Zij bieden patiënten en hun begeleiders koffie of thee aan en bieden extra aandacht waar dat nodig is. Ook kunnen zij patiënten naar andere afdelingen of onderzoeken begeleiden en zorgen zij er voor dat de polikliniek gezellig en opgeruimd is. Gastvrouwen en gastheren op de poli zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 12.00 en 13.00 tot 16.00 uur.

Verpleegafdeling

Onder supervisie van professionals op de verpleegafdeling voeren vrijwilligers taken uit om voor patiënten het verblijf in het UMCG te optimaliseren. Het gaat hierbij veelal kwetsbare mensen met verschillende ziektebeelden. De werkzaamheden van deze vrijwilligers bestaan voornamelijk uit het bieden van afleiding door middel van een praatje met elkaar, de krant of actualiteiten doornemen, indien mogelijk samen een stukje wandelen, een spelletje spelen en ondersteunen bij de maaltijd. Onze vrijwilligers zijn werkzaam op onderstaande verpleegafdelingen: B2VA, thoraxchirurgie, cardiologie C4VA, chirurgie D2VA, oncologie E3VA, vasculair, infectie ziekten, geriatrie (zie hiervoor de toelichting Huiskamer interne geneeskunde) L1, M2 en M4, Beatrix Kinderziekenhuis (zie hiervoor de toelichting onder het kopje Beatrix Kinderziekenhuis) De vrijwilligers zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur (m.u.v. D2VA, hier zijn de vrijwilligers aanwezig van 10.00-14.00 uur).

Gastenvervoer in het UMCG

Vrijwillige chauffeurs vervoeren binnen het UMCG (indien mogelijk) patiënt en begeleider per golfkar naar diverse interne bestemmingen, zoals poliklinieken en andere behandelcentra, en weer terug. Het gastenvervoer is specifiek bedoeld voor mensen voor wie de afstanden binnen het UMCG te groot zijn om te lopen of om per rolstoel af te leggen. In het ziekenhuis zijn verschillende opstapplaatsen ingericht. De centrale opstapplaats bevindt zich in de centrale hal, locatie Hanzeplein. De vrijwilligers van het gastenvervoer hebben allemaal rijbewijs. Er wordt gereden op maandag t/m vrijdag van 07.30 tot 18.00 uur. In weekenden en op feestdagen wordt er niet gereden.

Gastvrouw/gastheer Centrale Hal

De gastvrouwen en gastheren begeleiden patiënten bij opnamen en poliklinische bezoeken in het UMCG. Zij proberen de opnameprocedure voor de patiënt zo soepel mogelijk te laten verlopen. Gastvrouwen en gastheren zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 07:30 tot 16.00 uur.