Word vrijwilliger

Onze vrijwilligers zijn betrokken en bevlogen en ondersteunen de patiënten met tijd, aandacht en zorg.

Word vrijwilliger

Ontdek onze diverse vrijwilligersgroepen bij de Vrijwilligers & Vrienden UMCG! Met ongeveer 25 unieke groepen binnen het UMCG, bieden we een breed scala aan mogelijkheden om betrokken te raken bij vrijwilligerswerk.

Onze 300 enthousiaste vrijwilligers maken deel uit van deze groepen, waar ze in teamverband werken in een vaste samenstelling. Elke groep heeft een specifieke taakomschrijving en doelstelling, en we hebben aparte criteria ontwikkeld voor iedere groep en taak.

Wil je deel uitmaken van ons inspirerende team en bijdragen aan de zorgervaring van onze patiënten? Bekijk dan de actuele informatie over onze verschillende groepen op onze website en ontdek hoe jij kunt bijdragen!

Wat vragen wij

 • U herkent uzelf als open, enthousiast en gastvrij persoon.
 • U draagt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en kunt rustig en tactvol handelen in uitdagende situaties.
 • U heeft een representatieve uitstraling.
 • U beheerst de Nederlandse taal uitstekend.
 • U bent langdurig beschikbaar.
 • U bent minimaal twee dagdelen per week beschikbaar.
 • U voelt affiniteit met de gezondheidszorg.

Wat bieden wij

 • Een bijzondere en plezierige werkomgeving met veel waardering
 • Reiskostenvergoeding
 • Voordelen/kortingen bij lidmaatschap personeelsvereniging
 • Scholing
 • Een vrijwilligersbedankavond

Onze criteria

Om in aanmerking te komen voor vrijwilligerswerk, dien je aan de volgende criteria te voldoen:

 • Minimale leeftijd van 21 jaar.
 • Goede lichamelijke conditie:
  • Mobiliteit: Afhankelijk van het type vrijwilligerswerk kan mobiliteit belangrijk zijn. Sommige taken kunnen fysiek veeleisend zijn, zoals het begeleiden van patiënten naar verschillende afdelingen.
  • Uithoudingsvermogen: Vrijwilligers kunnen worden blootgesteld aan langere periodes van staan, lopen of andere fysieke activiteiten. Het is belangrijk dat vrijwilligers een redelijk uithoudingsvermogen hebben om hun taken effectief uit te voeren.
  • Lichamelijke gezondheid: Een algemene goede gezondheid is vaak vereist om ervoor te zorgen dat vrijwilligers hun taken veilig en effectief kunnen uitvoeren.
  • Hygiëne: In een medische omgeving is naleving van hygiënestandaarden essentieel. Vrijwilligers moeten zich bewust zijn van en handelen volgens de geldende hygiëneregels.
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift.
 • Niet studerend.
 • Geen (maatschappelijke) stage-mogelijkheden.
 • Beschikbaarheid van minimaal twee dagdelen per week, waarbij je maximaal voor één dagdeel per week wordt ingezet.
 • Vermogen om zelfstandig te werken.
 • Beschikbaarheid voor ten minste 12 maanden voor vrijwilligerswerk.
 • Kennis van de Vrijwilligersgids.
 • Voor gastenvervoer is een rijbewijs vereist.
 • Bij aanstelling wordt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.
 
 

Onze vrijwilligersfuncties

Sport UMCG loc. Haren (Beatrixoord)

In het sportcomplex BEA bij Beatrixoord wordt onder professionele begeleiding en met hulp van vrijwilligers een divers aanbod aan bewegingsactiviteiten aangeboden.
Donderdagavond: Zwemmen met volwassenen (vrij zwemmen en aquafitness).
Vrijdagmiddag: Bewegen met kinderen (divers aanbod aan bewegingsactiviteiten aangeboden aan, zowel lopende als rolstoel gebonden jongeren).

UMCG loc. Haren (Beatrixoord)

In Haren zijn al vele jaren actieve en enthousiaste vrijwilligers aan het werk. Naast de professionele hulpverleners dragen zij bij aan het welzijn van de patiënten. Vrijwilligers zijn betrokken bij diverse (ontspannings)activiteiten, zoals:
 • Recreatief, bijvoorbeeld zang, klaverjassen en workshops
 • Het begeleiden van patiënten naar het ziekenhuis, winkels etc
 • Het bemannen, verzorgen en updaten van de bibliotheek
 • Het organiseren van activiteiten op afdelingen

Evenementen in UMCG

De vrijwilligers van UMCG Evenementen ondersteunen bij diverse activiteiten binnen het UMCG. Ze assisteren onder andere bij de lunchconcerten die regelmatig plaatsvinden in de fonteinpatio, organiseren bingo-evenementen voor en met de patiëntjes in het Beatrix Kinderziekenhuis, en bieden hulp bij verschillende themamarkten en festiviteiten die ongeveer drie keer per jaar plaatsvinden.

Patiëntenbibliotheek

Op verschillende dagen gaan de vrijwilligers van de patiëntenbibliotheek langs de patiënten op de afdelingen en/of poliklinieken met o.a. tijdschriften, kranten, boeken of gewoon voor een praatje.

Deze vrijwilligers zijn op maandag, dinsdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur aanwezig en op de woensdag van 13.00 tot 16.00 uur.

Rondleidingen in het UMCG

In het UMCG worden verschillende rondleidingen gegeven door vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn allemaal (ex)medewerkers van het UMCG. De rondleidingen worden op aanvraag verzorgd, dit is daarom op verschillende dagen en tijdstippen.

De rondleidingen worden ook regelmatig in het Engels of Duits verzorgd. Enige kennis van deze talen is daarom gewenst.

Weekendactiviteiten Universitair Centrum Psychiatrie (UCP)

Iedere zaterdagmiddag biedt het UCP een activiteitenmiddag voor klinisch opgenomen patiënten. De activiteiten vinden plaats in een huiselijke sfeer en bestaan uit o.a. koffie drinken, knutselen, het doen van een spel. De nadruk ligt op het gezellig samen zijn, de mogelijkheid tot een gesprek of een activiteit.

Familiehuis

Kinderen met kanker die behandeld moeten worden in het UMCG protonentherapiecentrum en van buiten de regio komen, kunnen gedurende hun behandeling samen met het gezin verblijven in het familiehuis.

Het UMCG biedt deze mogelijkheid omdat het voor kinderen en hun ouders zeer belastend is om dagelijks gedurende vijf tot zes weken te reizen tussen het ziekenhuis en thuis. Het familiehuis biedt gezinnen een prettig ‘thuis’, op loopafstand van het protonentherapiecentrum.

Ook familie van volwassen patiënten die opgenomen liggen in het ziekenhuis, vanwege bijvoorbeeld een groot trauma of een transplantatie, kunnen hier ook gebruik van maken.

Informatiecentrum Oncologie

In het informatiecentrum Oncologie, direct naast de polikliniek, kunnen patiënten en bezoekers bij daarvoor speciaal opgeleide vrijwilligers terecht voor algemene informatie over zaken die met kanker te maken hebben. Deze informatie is aanvullend op de informatie die de patiënt van de arts of verpleegkundig specialist in de spreekkamer gekregen heeft.

Het informatiecentrum beschikt over een leestafel met zitplaatsen en internetplekken voor het opzoeken van informatie. De vrijwilligers in het ICO hebben allemaal een zorgachtergrond.

 

Oncologische verblijfsruimte De Stee

Op de eerste verdieping van de polikliniek Oncologie is een comfortabele verblijfsruimte, de Stee geheten. Patiënten en hun begeleiders kunnen hier, als zij dat willen, overdag langere tijd verblijven. De vrijwilligers binnen De Stee bieden patiënten de mogelijkheid om de wachttijd in een aangename, rustige sfeer door te brengen. Deze verblijfsruimte wordt mede beheerd door vrijwilligers.

Poliklinieken

Op verschillende poliklinieken zijn vrijwilligers aanwezig om de patiënt extra service te verlenen. Zij bieden patiënten en hun begeleiders koffie of thee aan en bieden extra aandacht waar dat nodig is. Ook kunnen zij patiënten naar andere afdelingen of onderzoeken begeleiden en zorgen zij er voor dat de polikliniek gezellig en opgeruimd is.

Verpleegafdeling

Onder supervisie van professionals op diverse verpleegafdelingen voeren vrijwilligers taken uit om voor patiënten het verblijf in het UMCG te optimaliseren (ca 3 tot 4 uur per dag). Het gaat hierbij veelal kwetsbare mensen met verschillende ziektebeelden. De werkzaamheden van deze vrijwilligers bestaan voornamelijk uit het bieden van afleiding door middel van een praatje met elkaar, de krant of actualiteiten doornemen, indien mogelijk samen een stukje wandelen, een spelletje spelen en ondersteunen bij de maaltijd.

Gastenvervoer in het UMCG

Onze vrijwilligers vervoeren binnen het UMCG patiënt en begeleider per trolley naar diverse bestemmingen, zoals poliklinieken en andere behandelcentra op het UMCG terrein.

Het gastenvervoer is specifiek bedoeld voor mensen voor wie de afstanden binnen het UMCG te groot zijn om te lopen of om per rolstoel af te leggen. De centrale opstapplaats bevindt zich bij de hoofdingang, locatie Hanzeplein. De vrijwilligers van het gastenvervoer zijn in bezit van een rijbewijs.

Vrijwilligers Centrale Hal

Onze vrijwilligers in de centrale hal ontvangen patiënten en bezoekers bij de hoofdingang. Zij zijn het eerste aanspreekpunt;  zij verwijzen naar de juiste locatie en vergezellen waar nodig de patiënt bij zijn/haar opname of poliklinisch bezoek in het UMCG. De vrijwilligers doen hun uiterste best om het ziekenhuisbezoek zo soepel mogelijk voor iedereen te laten verlopen.